Ángeles Durán Mañes, periodista, doctora en Comunicació Empresarial i Institucional i presidenta de l’Associació de Periodistes de Balears (APIB), va participar a la trobada del Cercle d’Economia a l’Ateneu, dedicada als nous desafiaments de la professió a l’era de la postveritat. Durán, professora i coordinadora del Grau de Periodisme al Centre d’Ensenyament Superior Alberta Giménez-Universitat Pontifícia de Comillas, afirma que estem immersos “diria que fins i tot a l’era de la mentida” i que “ens enfrontem a una situació molt delicada” amb la intel·ligència artificial (IA). Així ho recull al diari Menorca la també periodista Fela Saborit.
Buscant el rigor necessari en el periodisme, Duran respon amb fermesa: “Jo crec que justament la premsa local, la de proximitat, té molt de futur, perquè pot contrarestar la mentida. Adquireix importància perquè és més fàcil d’assenyalar si no ha contrastat, no ha respectat la veracitat o fins i tot si ha fallat, pot estar al punt de mira així que alhora és més fiable. Estic convençuda, la premsa local cada cop serà més forta, em sembla una oportunitat tant per al periodista com per a l’audiència”.
Saborit pregunta a la presidenta de l’APIB si veu empenta i vocació en els estudiats de periodisme, a la qual cosa l’entrevistada respon que troba a faltar més convicció cap al periodisme pur, el periodisme idealista i compromès, a la veritat. “Aquesta part de vocació extraordinària per canviar el món la veig minvada, tinc molt pocs alumnes que vulguin anar-se’n fora o ser corresponsals de guerra; n’hi ha molts que volen dedicar-se al periodisme esportiu, i força que entren a la carrera volent dedicar-se als mitjans i acaben passant-se a gabinets de comunicació. Crec que les noves generacions, i ara no parlo dels meus alumnes sinó dels joves en general, tenen molt per aportar i el potencial per fer-ho, però el context no els ajuda. Són nadius digitals i aquest ecosistema els està fent mal a la seva salut mental”.- BeMediàtic/Àmbit d’Estratègia (Il·lustració: APIB)